Babka na białkach z makiem, jabłkiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna wilgotna babka zrobiona ze składników, które zostały mi po robieniu innych ciast. Szybka i prosta w przygotowaniu.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 białka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    około 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki kefiru (lub jogurtu, kwaśnej śmietany)
    1/2 szklanki oleju
    garść pokrojonych orzeszków ziemnych (prażonych, bez soli)
    1/2 dużego jabłka
    3 łyżeczki gotowej masy makowej

Babka na białkach z makiem, jabłkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 2 1. Białka ubijamy. Do ubitych dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz olej i kefir. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy potarkowane jabłko, pokrojone orzechy i mak. Mieszamy łyżką.

    Formę do keksówki (31 cm na 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy 1 godzinę 10 minut w temperaturze 175°C.Po upieczeniu robimy polęwę czekoladową i posypujemy orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy