Babka miodowo- kokosowo ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny o orzeźwiającym smaku. Można użyć do niej różnej mąki: pszennej, orkiszowej, ryżowej, kokosowej. Ja użyłam różnych.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 jaja
2 porządne łyżki miodu wielokwiatowego
skórka z jednej cytryny (umyta, sparzona, najlepiej ekologiczna)
sok z połówki cytryny
3/4 szklanki mleka kokosowego
1 i 1/2 szklanki mąki przesianej (dowolnej u mnie mix mąk: 100 gram ryżowa pełnoziarnista, 100 gram orkiszowa tortowa, 50 gram kokosowa)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 pełna łyżeczka sody ( kiedy zamieniam proszek do pieczenia na sodę, zwykle daję jej mniej)
Lukier:
2 duże łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka kurkumy
2-3 łyżeczki soku z cytryny
Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować niedużą formę na babkę, wysmarować tłuszczem i oprószyć np. zmielonymi biszkoptami.
Jaja ( temperatura pokojowa) ubić z miodem, dodać oliwę, mleko kokosowe i skórkę z cytryny. Dodać stopniowo przesianą mąkę i wmieszać w masę, dodać proszek do pieczenia lub sodę. Na koniec wlać sok z cytryny. Wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 175 stopniach C. przez ok. 50 - 60 minut do suchego patyczka.
Wyjąć babkę, wystudzić.
Przygotować lukier. Po wymieszaniu składników lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, wolno spływającej z łyżki. Takim polać babkę. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Komentarze