Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka miodowo- kokosowo ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny o orzeźwiającym smaku. Można użyć do niej różnej mąki: pszennej, orkiszowej, ryżowej, kokosowej. Ja użyłam różnych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jaja
    2 porządne łyżki miodu wielokwiatowego
    skórka z jednej cytryny (umyta, sparzona, najlepiej ekologiczna)
    sok z połówki cytryny
    3/4 szklanki mleka kokosowego
    1 i 1/2 szklanki mąki przesianej (dowolnej u mnie mix mąk: 100 gram ryżowa pełnoziarnista, 100 gram orkiszowa tortowa, 50 gram kokosowa)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 pełna łyżeczka sody ( kiedy zamieniam proszek do pieczenia na sodę, zwykle daję jej mniej)
    Lukier:
    2 duże łyżki cukru pudru
    płaska łyżeczka kurkumy
    2-3 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować niedużą formę na babkę, wysmarować tłuszczem i oprószyć np. zmielonymi biszkoptami.
    Jaja ( temperatura pokojowa) ubić z miodem, dodać oliwę, mleko kokosowe i skórkę z cytryny. Dodać stopniowo przesianą mąkę i wmieszać w masę, dodać proszek do pieczenia lub sodę. Na koniec wlać sok z cytryny. Wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 175 stopniach C. przez ok. 50 - 60 minut do suchego patyczka.

    Wyjąć babkę, wystudzić.
    Przygotować lukier. Po wymieszaniu składników lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, wolno spływającej z łyżki. Takim polać babkę. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

babka cekoladowo-kokosowa

To może cię zainteresować