Babka maślankowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna, aromatyczna nie za słodka babka. Pasuje do kawy i herbaty. Polana czekoladą zasmakuje każdemu.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 jaja,
    ¾ szklanki cukru,
    1 szklanka maślanki,
    0,5 szklanki oleju,
    2,5 szklanki mąki pszennej,
    3 łyżki kako,
    1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
    Olejek śmietankowy lub waniliowy.

    Składniki na polowe czekoladową:
    0,5 szklanki cukru,
    1 duża łyżka masła,
    1 łyżka śmietany,
    5 łyżeczek kakao.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka maślankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    W misce ubijamy jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i produkty płynne (olej, maślanka, olejek). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencje. Do formy przekladamy pol ciasta a do drugiej polowy dodajemy kakao ok 3 lyzek, mieszamy a nastepnie wylewamy reszte do formy na jasne ciasto. Aby uzyskac fajny efekt dwoch kolorow czubkiem noza lekko probujemy zamieszac ciasto w formie. Przekładamy ciasto do długiej keksówki. Pieczemy 45 min w 180 stopniach.
  • 2. W rondelku mieszamy cukier, masło i śmietanę. Wstawiamy na małym ogniu, mieszając co kilka chwil. Czekamy aż się rozpuszczą wszystkie kryształki cukru, wtedy jeszcze chwile gotujemy do momentu aż czekolada zacznie się pienić. Zestawiamy i dosypujemy kakao. Dobrze zrobić to po rozpuszczeniu cukru ponieważ kakao pod wpływem gotowania może zgorzknieć. Gotową jeszcze ciepła czekoladą polewamy ciasto i odstawiamy aby czekolada stwardniała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować