Babka maślankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
W misce ubijamy jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i produkty płynne (olej, maślanka, olejek). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencje. Do formy przekladamy pol ciasta a do drugiej polowy dodajemy kakao ok 3 lyzek, mieszamy a nastepnie wylewamy reszte do formy na jasne ciasto. Aby uzyskac fajny efekt dwoch kolorow czubkiem noza lekko probujemy zamieszac ciasto w formie. Przekładamy ciasto do długiej keksówki. Pieczemy 45 min w 180 stopniach.
2.W rondelku mieszamy cukier, masło i śmietanę. Wstawiamy na małym ogniu, mieszając co kilka chwil. Czekamy aż się rozpuszczą wszystkie kryształki cukru, wtedy jeszcze chwile gotujemy do momentu aż czekolada zacznie się pienić. Zestawiamy i dosypujemy kakao. Dobrze zrobić to po rozpuszczeniu cukru ponieważ kakao pod wpływem gotowania może zgorzknieć. Gotową jeszcze ciepła czekoladą polewamy ciasto i odstawiamy aby czekolada stwardniała.
Komentarze