Babka "Latte Macchiato"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Babka "Latte Macchiato" łączy w sobie doskonały smak ciasta czekoladowego i ciasta kawowego. Jest to deser prosty i szybki w wykonaniu. Babka "Latte Macchiato" moim zdaniem doskonale wpisuje się w okres karnawału. Niezwykły aromat i smak tego wypieku sprawia, iż to ciasto zostaje na długo zapamiętane. Nawiązując do mojej ulubionego połączenia smakowego czyli wspomnianej kawy i czekolady mogę powiedzieć, iż to ciasto jest doskonałą kompozycją smaków.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    200 g cukru
    150 g jogurtu naturalnego
    100 g czekolady mlecznej
    50 ml likieru kawowego
    50 ml likieru czekoladowego
    30 g kakao
    30 g kawy rozpuszczalnej kremowej
    12 g proszku do pieczenia
    6 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka "latte macchiato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę rozpuszczam. Studzę. Jajka ubijam na puszystą masę wraz z cukrem. Do masy dodaje rozpuszczoną margarynę. Miksuję. Do masy dodaję jogurt naturalny. Miksuję. Masę dzielę na dwie połowy. Do pierwszej dodaje likier czekoladowy. Miksuję. Do drugiej dodaję likier kawowy. Miksuję. Do obu mas dodaję po 200 g mąki oraz po 6 g proszku do pieczenia. Miksuję. Do pierwszej masy dodaję kakao. Miksuję. Do drugiej dodaję kawę rozpuszczalną. Miksuję. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułka tarta. Naprzemiennie wlewam obie masy do formy. Ciasto piekę około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować