Babka kawowa na majonezie

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna babka dla smakoszy kawy.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej
    5 jajek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    16 gram cukru waniliowego
    ¾ szklanki cukru
    4 łyżki majonezu
    forma babkowa o średnicy 23 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka kawowa na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 st góra dół.
    Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z wanilią i cukrem do białości i rozpuszczenia cukru.
    Po około 6-8 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać stopniowo majonez, potem mąkę z proszkiem.
    Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kawę.
    Do formy wlać połowę ciasto jasne a na wierzch ciasto z kawą. Można zamieszać widelcem, ale nie jest to konieczne.Piec ok 45- 55 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu można polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować