Babka jogurtowa o smaku bananowym

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Smaczna, puszysta, wilgotna babka, polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Szklanka 250 ml mąki - użyłam tortową, budyń z cukrem - użyłam o smaku bananowym, 3 /4 szkl cukru, jogurt naturalny 180 g, 10 dag masła, 3 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego lub śmiatankowego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka jogurtowa o smaku bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszałam razem. Masło stopiłam. Do miski wbiłam całe jajka. Do jajek wsypałam cukier. Mikserem na najwyższych obrotach ubijałam 5 minut. Do puszystej masy łyżkami dodawałam mąkę z dodatkami cały czas miksujac. Gdy się mąka z masą jajeczną połączyła dodałam cały jogurt ciągle miksując. Na koniec wlałam zimne płynne masło i aromat. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy babkowej o średnicy 23 cm, wys 10 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 st z grzałką góra - dół ok 40 minut - do suchego patyczka. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować