Babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn drożdżowy

    50 g świeżych drożdży *
    2-3 łyżki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki

    Pozostałe składniki

    500 g mąki tortowej
    125 ml ciepłego mleka
    125 g masła
    120 g cukru
    2 jajka M
    1 żółtko
    70 g rodzynek
    60 ml oleju
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    skórka otarta z ½ cytryny

    Lukier

    140 g cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo

    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn drożdżowy

    Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

    Ciasto właściwe

    Do garnka przelewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy zaczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączamy i oprószamy mąką.
  • 2. iedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej - to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Proces wyrabiania ciasta trwa 20 minut, ale jest bardzo ważny i nie wolno go pomijać. Możecie dla ułatwienia użyć robota kuchennego, jednak nie polecam. Ciasto drożdżowe otulone ciepłem rąk jest według wielu znawców delikatniejsze i smaczniejsze. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Formę do babki o wymiarach 25 x 10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy gotowe ciasto. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180' C i pieczemy przez 40-45 minut.

    Lukier

    Wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babkę
    * suchych drożdży

Porady

- wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę - ciasto należy wyrabiać bardzo starannie, aby nie było zakalca - wyrabiane ręcznie jest jednak delikatniejsze i smaczniejsze - czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Babka drożdżowa

To może cię zainteresować