Babka cytrynowa bez jajek

4.38 (228 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

wilgotna, cytrynowa, pyszna

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g mąki tortowej
    200g cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    skórka otarta + sok z 1 cytryny
    100g masła/margaryny + łyżeczka do wysmarowania formy
    250ml mleka
Wystaw ocenę:

4.38 (228 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowa bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić, cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok.
    2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pozostałe suche składniki, wystudzone masło, mleko zmiksować na gładko ok 3-4 minuty, na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, chwilę ubić do połączenia składników.
    3. Formę do babki wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec ok 40 minut w temperaturze 200C.
    4. Gotową babkę udekorować dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować