Babka cytrynowa

4.49 (182 ocen)

puszysta babka z delikatną nutą cytrynową

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szkl. cukru, kostka "Kasi ", 5 jajek, 2 szkl. mąki tortowej, 2 cytryny,
    mały proszek do pieczenia, szkl. cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. "Kasię" utrzeć z 1,5 szkl. cukru. Żółtka oddzielić od białek.
    Do utartej masy dodawać po jednym żółtku ( 4 sztuki ) i nadal ucierać.
    Wycisnąć sok z jednej cytryny i stopniowo dodawać do masy
    i nadal ucierać.
    Do kremu dodać 2 szkl.. mąki z proszkiem do pieczenia.
    Ubić 5 białek na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

    .
  • 2. Gotową masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem
    i obsypanej tartą bułką formy.
    Piec ok. godz. w temp. 180 st.
  • 3. Lukier:
    Szklankę cukru pudru utrzeć z żółtkiem ,
    dodać sok z pół cytryny, dobrze wymieszać.
  • Babka polana lukrem. 4. Gorące ciasto wyłożyć z formy i polać lukrem.
    Można ozdobić kolorową posypką lub wg. swojego uznania.

Porady

Porcja ciasta podana na prodiż z włożonym w środku kominkiem o śr. 12,5 cm dół, 6 cm góra i wys. 7 cm. Na zdjęciach ciasto upieczone w tortownicy o śr. 24 cm z kominkiem j.w. i w foremce do babki o śr. 15 cm, wys. 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować