Babka, albo też chlebek cytrynowy, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczna. Zrobiłam ją jadąc w góry z mężem jako słodką nagrodę za codzienne przejście szlaku ;-)
60 min
Składniki:
120 g masła
3 jajka
180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
150 g kwaśnej śmietany 12%
2 cytryny
300 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blaszkę (u mnie keksówka o wymiarach 35x12 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką.
Masło rozpuścić i ostudzić. Wycisnąć sok z cytryn i zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu). Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, nieco roztrzepać, dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło, śmietanę, sok z cytryn wraz ze skórką. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do składników suchych. Mieszać do połączenia składników, po czym przelać do keksówki i piec 45-50 minut. Gotową babkę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze