Babka białkowa z morelami i rodzynkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

pyszna wielkanocna babka

Składniki:

  • 10 białek
    1,5 szk mąki luksusowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szk cukru
    1 cukier waniliowy ( 6g )
    125 g margaryny Kasia
    3/4 szk rodzynek
    1 szk suszonych moreli
    Lukier :
    3/4 szk cukru pudru
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego
    2 łyżki soku z cytryny
    kolorowa posypka do ciast

Babka białkowa z morelami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Margarynę stopić i ostudzić.
    Morele pokroić w kostkę.
    Do mąki dodać rodzynki i morele i wymieszać.
  • 2. Białka wlać do miski robota i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
    Do ubitych białek wlewać małym strumieniem wlewać margarynę nadal miksując.
    Zmniejszyć obroty i dodawać mieszankę mąki z rodzynkami i morelami.
    Całość połączyć.
  • 3. Gotową masę przelać do formy babkowej z kominkiem ( ja użyłam silikonowej ) o średnicy u góry 23 cm.
    Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut.
    Po upieczeniu wyjąć babkę i przestudzić.
  • 4. Utrzeć cukier puder z barwnikiem i sokiem cytrynowym i posmarować nim jeszcze letnią babkę aby lukier się ładnie rozpłynął.
    Na koniec posypać po wierzchu babki posypkę.

Porady

tę babkę można upiec z innymi owocami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy