Babka

0 (0 ocen)

Babka nie tylko na Wielkanoc, jest bardzo puszysta i można ją długo przechowywać.

Składniki:

  • 7 jaj
    0,5 szklanki oliwy
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    1 łyżka kakao

    margaryna do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy

    polewa czekoladowa do polania babki (może być czarna i biała)
    wiórki kokosowe lub mielone orzechy do dekoracji

Babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babki wielkanocne 1. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do tego dodajemy stopniowo oliwę i ocet. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę tortową i ziemniaczaną z dodatkiem proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, które delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką. 1/5 ciasta mieszamy z przesianym przez sitko kakao i łyżką wykładamy na wierzch białego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stopniach C przez 60 min.
    Po wystygnięciu babki wyciągamy ją z formy przewracając formę do góry dnem. Babkę dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy