Bąbelkowe ciasto cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Często robię odrywane ciasto z cynamonem, które błyskawicznie jest jedzone. Tym razem zrobiłam bąbelkowe ciasto. Na pomysł wpadłam po tym jak zobaczyłam lody w waflu bąbelkowym w jednej kawiarni. Ta forma ciasta jest trochę szybsza niż tradycyjne odrywane ciasto bo nie wymaga wałkowania i smakuje równie dobrze.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę o o wymiarach 25 x 25 cm:
    1/2 szklanki mleka
    20 g drożdży
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    35 g masła
    260 g mąki
    na polewę:
    40 g masła
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Bąbelkowe ciasto cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
    Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję trochę więcej mąki; odstawiam do wyrośnięcia na 1 h.
    Z ciasta odrywam małe kawałki i robię z nich kuleczki. Kuleczki kładę na blachę wyłożoną papierem w niewielkich odstępach jedną koło drugiej tworzą kolejno rzędy.
    Odkładam ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
    Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.
    Masło rozpuszczam z cukrem i cynamonem i polewam nim ciasto wyciągnięte z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować