Babeczkowe galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różową i 1 czerwoną galaretkę rozpuszczamy osobno we wrzątku-każdą w 1 szklance. Cześć foremek zalewamy do połowy ostudzoną czerwoną galaretką i czekamy aż stężeją. Pozostałą część zalewamy do połowy różową galaretką (ostudzoną) wymieszaną z serkiem homogenizowanym (serek w temp. letniej) na jednolitą masę. Gdy masą zaczyna tężeć wlewamy je do pozostałych foremek-do połowy wysokości. Niewykorzystaną masę wlewamy na stężoną wcześniej czerwoną galaretkę. Pozostałe foremki uzupełniamy drugą czerwoną galaretką, również rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku. W momencie, gdy nasze kolorowe deserki stężeją, należy je ostrożnie wyjąć z foremek. W tym celu przygotowujemy miskę z gorącą wodą. Każdą foremkę zanurzamy-oczywiście nie całkiem- w wodzie, a po chwili galaretki same wyskoczą z foremek. Pamiętajmy, by nie trzymać ich w wodzie zbyt długo, gdyż mogą się porostu rozpuścić.
Komentarze