Babeczki zajączki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny deser wielkanocny dla dzieci z dodatkiem cynamonu. Łatwe do wykonania, bardzo podobały się moim dzieciom, ale także dorosłym.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BABECZKI:
    - 2 duże jajka;
    - 1 szklanka cukru;
    - 1/2 szklanki oleju;
    - 1/2 szklanki mleka;
    - 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego;
    - 2 łyżki kakao;
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 1/2 łyżeczki sody;
    - 1/2 łyżeczki cynamonu.

    MASA:
    - 125 g margaryny;
    - 4 łyżki cukru pudru;
    - 2 łyżki śmietanki 30%;
    - 4 krople olejku waniliowego.

    ORAZ:
    - dżem brzoskwiniowy jako nadzienie;
    - różowe draże;
    - czekoladowe draże;
    - 50 g gotowej masy cukrowej;
    - różowy barwnik spożywczy;
    - klej spożywczy;
    - różowe pianki mini-marshmallow.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BABECZKI
    Suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon) mieszamy.
    W osobnej misce miksujemy jajka na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier i dżem. Gdy masa stanie się jednolita na zmianę dodajemy suche składniki i mleko. Na koniec dolewamy olej. Krótko miksujemy.
  • babeczki króliczki - dżem 2. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy masą do połowy wysokości i pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. Babeczki wyjmujemy z blachy i studzimy,

    W wystudzonych babeczkach robimy na środku dołek, który wypełniamy dżemem. Muffinki wstawiamy do lodówki.
  • uszy zająca 3. Masę cukrową ugniatamy aby była sprężysta. Wałkujemy i za pomocą noża wycinamy 30 sztuk uszu zająca. Resztki masy ponownie ugniatamy, mieszając z różowym barwnikiem. Ponownie wałkujemy i wycinamy środek uszu zająca. Sklejamy obie części za pomocą kropelki kleju spożywczego. Gotowe uszy układamy na płasko i wkładamy do zamrażarki.
  • 4. MASA
    Margarynę ucieramy na puch, aż stanie się biała. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy oba składniki dokładnie się połączą dolewamy powoli śmietankę i olejek. Krótko ubijamy,

    Gotową masą smarujemy babeczki. Dekorujemy czekoladowymi drażami (oczy), różową lantylką (nos), piankami (zęby i wąsy) oraz zamrożonymi uszami.

Porady

Uszy mrozimy, bo gdy stwardnieją będą elegancko stały na zajączkach. Ciepła masa spowoduje, że uszy "położą się". Im więcej masy wyłożymy na babeczki, tym również lepiej na zajęczych uszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować