Babeczki z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne, bardzo aromatyczne babeczki z truskawkami. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 535 g mąki pszennej
    270 g miękkiej margaryny lub masła
    190 g cukru
    30 g kakao
    3 łyżki cukru waniliowego
    5 jajek
    225 ml soku truskawkowego ( ja użyłam własnej roboty )
    350 g truskawek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Babeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki dokładnie myjemy,osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.

    Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodajemy po jednym jajku. Każde następne, gdy poprzednie "pochłonie" masa. Do połączonych składników na przemiennie dodajemy przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia, kakao i solą oraz sok truskawkowy. Całość dokładnie ze sobą miksujemy. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone truskawki i za pomocą szpatułki lub łyżki dokładnie mieszamy.

    Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.

    Babeczki pieczemy w temp.180 st przez około 30 minut.

    Z tej ilości ciasta wyszło mi 36 babeczek.

    Babeczki po upieczeniu przy wyjmowaniu z formy są bardzo miękkie i można mieć wrażenie, że są niedopieczone. Jednak, gdy ostygną ich konsystencja będzie prawidłowa. Przed podaniem można babeczki posypać odrobiną cukru pudru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy