Zapraszam na kruche babeczki z pyszną pastą tuńczykową. Babeczki będą smaczną i elegancką przystawką na domowym spotkaniu z przyjaciółmi lub rodziną. Polecam
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto: 1/2 szkl mąki pszennej
1 żółtko
50 g masła
szczypta soli
8 średnich foremek do babeczek
pasta: 1 puszka tuńczyka (130g)
2 jajka ugotowane na twardo
50 g twarogu półtłustego
1 łyżeczka bułki tartej
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Babeczki z pastą tuńczykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy razem. Dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki do babeczek. Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy upieczone korpusy babeczek z foremek (jak lekko przestygną) i odstawiamy do ostygnięcia.
Pasta: tuńczyka odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony twaróg i obrane, pokrojone drobno jajka. Blendujemy razem na gładką masę. Następnie dodajemy bułkę tartą, kurkumę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy pastę tuńczykową do szprycy i nadziewamy ostudzone korpusy babeczek. Gotowe babeczki schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy np. melisą. Smacznego
Komentarze