Babeczki z pastą tuńczykową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na kruche babeczki z pyszną pastą tuńczykową. Babeczki będą smaczną i elegancką przystawką na domowym spotkaniu z przyjaciółmi lub rodziną. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1/2 szkl mąki pszennej
    1 żółtko
    50 g masła
    szczypta soli
    8 średnich foremek do babeczek
    pasta: 1 puszka tuńczyka (130g)
    2 jajka ugotowane na twardo
    50 g twarogu półtłustego
    1 łyżeczka bułki tartej
    1/2 łyżeczki kurkumy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Jajko Przystawki

Babeczki z pastą tuńczykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy razem. Dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki do babeczek. Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy upieczone korpusy babeczek z foremek (jak lekko przestygną) i odstawiamy do ostygnięcia.
    Pasta: tuńczyka odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony twaróg i obrane, pokrojone drobno jajka. Blendujemy razem na gładką masę. Następnie dodajemy bułkę tartą, kurkumę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy pastę tuńczykową do szprycy i nadziewamy ostudzone korpusy babeczek. Gotowe babeczki schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy np. melisą. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Tuńczyk Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować