Babeczki z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche babeczki z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami..

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    1 1/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 jajko, 1 żółtko
    80g masła
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    2 jabłka
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu

    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    400ml mleka
    barwnik zielony
    2 łyżki cukru pudru

    500ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru

    kolorowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy i łączymy z masłem, proszkiem, jajkami i cukrem - zagniatamy ciasto.
    Gotowe wkładamy do worka, i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
    Foremki do mufinek/babeczek delikatnie natłuszczamy.

    Stolnicę posypujemy mąką, układamy ciasto i wałkujemy na grubość 3-4mm.
    Wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki, dociskając do boków i dna.
    Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kółka.
    Aby ciasto nie wyrosło,
    babeczki przykrywamy folią i posypujemy ryżem lub grochem.
    Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180stopni.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
    Mieszamy z cynamonem, cukrem i rodzynkami, dodajemy odrobinę wody.
    Gotujemy aż zmiękną, następnie odsączamy z płynu.

    Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy tylko 400 mleka,
    słodzimy dwiema łyżkami pudru.
    Gotowy mieszamy z odrobiną zielonego barwnika.

    Śmietanę ubijamy, dodajemy puder. Znów ubijamy.

    Na babeczki nakładamy masę jabłkową, następnie zielony budyń.
    Śmietaną napełniamy rękaw, i wyciskamy stożki.
    Dekorujemy posypką..
    i możemy się zajadać :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować