Babeczki z herbatnikami oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.
12 herbatników rozdzielić na połówki, lekko je obracając, a następnie grzbietem noża lub małą łopatką zeskrobać z nich krem. Odstawić go na bok. 12 połówek herbatników włożyć do jakiegoś woreczka, najlepiej z zamknięciem strunowym i tłuczkiem do mięsa rozgnieść na grube okruchy
2.Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na kremową masę, która powinna czterokrotnie zwiększyć swoją objętość. Mąkę wymieszać z kakao i przez drobne sitko przesiać do ubitych jajek. Dodać mleko, roztłuczone herbatniki, migdały i posiekaną czekoladę.
3.Łyżką napełniać foremki na babeczki do wysokości 1 cm poniżej brzegu, piec 20-25 minut, a następnie pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego wystygnięcia.
4.W tym czasie masło z odłożonym kremem z herbatników, szczyptą soli i cukrem pudrem utrzeć na pulchną masę. Pozostałe 12 połówek herbatników również włożyć do woreczka i bardzo drobno roztłuc, a następnie dodać do kremu maślanego. Masą napełnić szpryckę i przybrać nim babeczki. Pozostałe 6 herbatników przekroić na pół i położyć na wierzch.
Komentarze