Babeczki z domową masą krówkową

4.5 (175 ocen)

Dla amatorów słodkich deserów.

Składniki:

  • Ciasto na babeczki ok 12 sztuk :
    150 g mąki
    50 g cukru
    100 g masła
    1 żółtko
    Masa krówkowa :
    100 g cukru
    150 g śmietany 36%
    100 g białej czekolady
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z domową masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok. 12 sztuk). Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    Przygotowanie masy :
    Na patelni podgrzewamy cukier aż całkowicie się rozpuści i przybierze ciemny kolor.Nie mieszać tylko od czasu do czasu poruszać patelnią . Śmietankę trochę podgrzać i dodać do rozpuszczonego cukru i wymieszać .Zdjąć z ognia,niech masa trochę przestygnie .Do ciepłej masy dodać pokruszoną czekoladę i masło .Mieszać do połączenia się składników.Masę przełożyć do miski .Przestudzoną masą wypełnić babeczki i dowolnie udekorować.

Porady

Masę krówkową jak puste babeczki często wykorzystuje w innych przepisach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować