Babeczki z czarnymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie ciasto i kwaskowe owoce

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    1-1,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek
    cukier puder do oprószenia babeczek

Babeczki z czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce połączyć suche składniki (makę, cukier, proszek, sodę, sól). Dodać porzeczki i wymieszać.

    W drugiej misce połączyć mokre składniki (roztrzepać jajka, wlać mleko i olej). Wymieszać.

    Mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać (tylko do połączenia).

    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą wypełnić ciastem do 2/3 wysokości.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20-25 minut (do suchego patyczka).

    Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy