Babeczki z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepyszne, kruche babeczki same rozpływają się w ustach. Cała moja rodzina je uwielbia.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szkl. mąki pszennej
    - - 1 1/2 szkl. mąki krupczatki
    - 1/2 kostki margaryny
    - 1/2 kostki smalcu
    - 2 jajka
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - cukier waniliowy
    - 2 łyżki śmietany
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżki octu
    Masa:
    - 1/2 szkl. cukru pudru
    - 2 śmietany 30%
    - 5 śmietan-fixów
    Dodatkowo:
    - galaretka
    - rodzynki
    - wiórki kokosowe
    - posypka do ciast

Babeczki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części. Ciasto rozwałkować i odbijać foremki. Formować babeczki. Piec ok. 10 minut w temperaturze 200'.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do zastygnięcia. Pokroić w kostkę.
  • 3. Ubić śmietane z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Babeczi napełniać bitą śmietaną i ozdabiać galaretką, rodzynkami itp.

Porady

Foremki do babeczek można posmarować olejem to wtedy ładnie będą odchodzić po upieczeniu od foremek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy