Zapraszam na babeczki orzechowe z gruszkami. Ciasto na babeczki zrobiłam z mielonymi orzechami i cynamonem. Babeczki są bardzo pyszne i mięciutkie. Polecam.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 średnie twarde gruszki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 jajko
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżeczki z lekkim czubkiem mielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek z czubkiem mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka z lekkim czubkiem cynamonu
Babeczki orzechowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Pokrojone gruszki przekładamy do miski i dodajemy jajko, jogurt naturalny i mieszamy. Dokładamy mielone orzechy, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Do ciasta wsypujemy cynamon i ponownie mieszamy. Ciasto musi być gęste.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze