Babeczki kokosowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Nie mogą Wam nie smakować:-) .Kokosowe babeczki z pysznym kremem waniliowo- migdałowym. W smaku przypominają słynne kokosowe pralinki. Polecam są przepyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na babeczki:(ok.18 sztuk standardowych babeczek)

    - 170g masła
    - 1 szklanki cukru * (proponuje dać troszkę mniej)
    - 3 jajka
    - 1.5 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki maślanki
    - 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/4 łyżeczki sody
    - 1/4 łyżeczki soli
    - większe pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - większe pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
    - 50g wiórek kokosowych

    Składniki na krem :
    - 250g serka mascarpone
    -150g masła
    - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
    - 1-2 łyżki cukru pudru( w zależności od upodobań co do słodkości kremu)

    Do dekoracji:
    - 50g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Krem

Babeczki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

    W misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę ok. 5 minut. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku, ekstrakt z wanilii i ekstrakt z migdałów. Zmniejszyć obroty miksera i dodać partiami wymieszaną mąkę na przemian z maślanką ( mąka-maślanka-mąka). Dodać wiórka kokosowe. Miksować tylko do połączenia się składników.
  • 2. Przygotowane ciasto rozłożyć do papilotek na wysokość większą niż 3/4 ( babeczki nie wyrastają aż tak bardzo). Piec przez 25-35 min w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.
  • 3. Przygotowanie kremu:

    Masło utrzeć razem z serkiem na gładką masę, dodać ekstrakt z wanilii, ekstrakt z migdałów, cukier puder. Miksować na gładką masę.
  • 4. Wystudzone babeczki udekorować kremem. Ja krem na babeczki nakładałam łyżeczką ( jedna pełna łyżeczka kremu na jedną babeczkę). Udekorowane kremem babeczki posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego:-)

Porady

* Szklanka na blogu SweetCakes ma zawsze pojemność 250ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować