Babeczki à la banoffee

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na babeczki zaczerpnęłam z przepisu na ciasto banoffee, które było dla mnie odrobinę za słodkie. Dodając do niego powidła uzyskałam idealne połączenie słodyczy z lekko cierpkim smakiem owoców.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    20 dag masła
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 żółtka
    Krem:
    1 puszka masy krówkowej
    500 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    1/2 słoika powideł
    2 banany
    Do dekoracji:
    Siekane orzechy lub płatki migdałowe

Babeczki à la banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier puder i żółtka. Ugnieść ciasto i pozostawić na 30 minut w lodówce.
  • 2. Ciasto wyłożyć do natłuszczonych foremek na babeczki. Piec ok. 15 minut, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • 3. Wyjąć ciasto z foremek i ostudzić. Następnie posmarować cienko powidłem i położyć dwa plasterki banana. Na banany nałożyć większą ilość masy krówkowej.
  • 4. W 1/4 szkl. gorącej wody rozpuścić żelatynę i ostudzić. Śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru, a następnie dodać przygotowaną żelatynę. Przelać do szprycy i nakładać na babeczki. Na koniec posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub siekanymi orzechami.

Porady

Najlepiej przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy