Pomysł na babeczki zaczerpnęłam z przepisu na ciasto banoffee, które było dla mnie odrobinę za słodkie. Dodając do niego powidła uzyskałam idealne połączenie słodyczy z lekko cierpkim smakiem owoców.
60 min
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki
20 dag masła
1/2 szkl. cukru pudru
2 żółtka
Krem:
1 puszka masy krówkowej
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 słoika powideł
2 banany
Do dekoracji:
Siekane orzechy lub płatki migdałowe
Babeczki à la banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier puder i żółtka. Ugnieść ciasto i pozostawić na 30 minut w lodówce.
2.Ciasto wyłożyć do natłuszczonych foremek na babeczki. Piec ok. 15 minut, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
3.Wyjąć ciasto z foremek i ostudzić. Następnie posmarować cienko powidłem i położyć dwa plasterki banana. Na banany nałożyć większą ilość masy krówkowej.
4.W 1/4 szkl. gorącej wody rozpuścić żelatynę i ostudzić. Śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru, a następnie dodać przygotowaną żelatynę. Przelać do szprycy i nakładać na babeczki. Na koniec posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub siekanymi orzechami.
Komentarze