Babeczki

0 (0 ocen)

Malutkie babeczki skuszą każdego.

Składniki:

  • Ciasto:

    25dkg mąki
    6dkg cukru pudru
    10dkg masła
    1 żółtko gotowane, przetarte przez sito
    1 żółtko surowe

    Jeśli chcesz ciemną wersję ciasta dodaj trochę kakao.

    Masa:

    masło czekoladowe
    orzechy włoskie/ perełki kolorowe

    lub:

    Masa krówkowa:

    masa krówkowa
    masło
    spirytus

Babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, miękkie masło, żółtko surowe i gotowane przetarte przez sitko. (Jeśli robisz ciemną wersję ciasta dodaj trochę kakao). Wszystkie składniki zagniatamy- sporządzając ciasto kruche. Foremki do małych babeczek należy wylepić ciastem. Piec w temperaturze 180stopni przez około 10minut. Po upieczeniu babeczki wyjmuje z foremek.

    Wystudzone babeczki nadziewamy masłem czekoladowym. Na górę wkładamy kawałek orzecha włoskiego.

    lub

    Sporządzamy masę krówkową: gotową masę krówkową ucieramy z kostka masła, aby zaostrzyć smak dodajemy trochę spirytusu. Masą nadziewamy babeczki, za pomocą worka cukierniczego.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy