Babeczka do koszyczka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Są to malutkie babeczki, idealne do święconki wielkanocnej.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duże jajko
    2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    3 łyżki oleju
    3 łyżki cukru
    5 łyżek mleka
    6 łyżek mąki tortowej
    niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu waniliowego
    garść płatków czekolady

Babeczka do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej miseczce łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, olej, mleko, aromat waniliowy oraz śmietanę – mieszamy trzepaczką, aż do połączenia się. W drugiej łączymy składniki suche: mąkę, budyń, proszek oraz cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych, dodajemy płatki czekolady i mieszamy trzepaczką, aż się dokładnie połączą – nie dłużej – ciasto może mieć niewielkie grudki. Przelewamy do przygotowanych foremek wysmarowanych olejem (ok. 3/4 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 20-25 minut. Gdyby babeczkom urosły “czuby”, odcinamy je nożem, aby stabilnie stały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy