Babcine knedle ze śliwkami

4.5 (164 ocen)

  • 40 min

Knedle to smak dzieciństwa, można je nadziewać owocami, mięsem, serem, co kto lubi. Nam najbardziej smakują ze śliwkami, okraszone topionym masłem , polane śmietaną i oprószone cukrem i cynamonem.

  • 40 min

Składniki:

  • około kg ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
    3 jajka
    około 30 dag mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka cukru z wanilią
    śliwki węgierki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne

Babcine knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1uri2sn 1. Ziemniaki można utłuc zaraz po odcedzeniu, jeśli zapomnimy trzeba je zmielić w maszynce do mięsa , Lub przecisnąć przez praskę.
  • image-0i5sp9f 2. Zgniecione przekładam na blat / stolnicę , wbijam jajka , dodaję sól , cukier z wanilią i mąkę i zagniatam ciasto, nie dosypujcie za dużo mąki bo kluski będą twarde.
  • image-0owqkdo 3. Ciasto dzielę na części , odrywam po kawałeczku i nadziewam śliwkami, jeśli są małe to dwie połówki, jeśli duże jedną.
  • image-0pc6q0s 4. Formuję kulki następnie gotuję . Od wypłynięcia jakieś 3 minutki na lekkim gazie.
    Podaję z cynamonem , cukrem trzcinowym i śmietanką , można też polać stopionym masłem .

Porady

Jeśli śliwki są mało słodkie, można je "nadziać " kostką cukru :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować