Babcine Ciasto Drożdżowe

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty przepis na ciasto drozdzowe odziedziczony po Babci

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Skladniki na ciasto:

    1 kostka drozdzy
    75 dkg maki
    3 jajka
    10 dkg margaryny
    Szczypta soli
    3/4 szkl. mleka (zimnego)
    Owoce (w zaleznosci od humoru i sezonu)


    Skladniki na kruszonke:
    Maka
    Cukier
    Margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babcine ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta

    1Drozdze rozkruszyc i zasypac cukrem.
    2.Po rozpuszczeniu drozdzy dolac rozpuszczona margaryne i wymieszac z mlekiem.
    3.Dodac jajko, wymieszac i dodac sol i make , i ponownie wymieszac.
    4.Miske z masa wstawic do drugiej miski z goraca woda do wyrosniecia.
    5.Po wyrosnieciu, wylozyc ciasto na blache i posypac owocami.
    6.Posypac kruszonka.
    7.Piec ok. 1h
  • 2. Wykonanie kruszonki
    Wszystko dokladnie wymieszac.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować