babcina szarlotka z jabłkami

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Od najmłodszych lat robiłam to ciasto razem z babcią, teraz sama przygotowuję je dla mojej rodziny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    4 jajka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    cynamon
    jabłka (w słoiku (0,6-1l), tak zwana "szarlotka", albo własnoręcznie przygotowane przetwory)
    cukier puder do posypania
    blacha do pieczenia + tłuszcz do posmarowania blachy
    tarka z dużymi oczkami
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Babcina szarlotka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekane 3/4 kostki margaryny dajemy do miski, dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek (można również wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy).
    Białka w oddzielnej miseczce chowamy do lodówki
  • 2. Miksujemy składniki w misce, dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy
  • 3. Gdy ciasto jest już dobrze zmiksowane, wykładamy z miski na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne.
  • 4. Dzielimy ciasto na 2 części (2/3 i 1/3), dajemy do osobnych woreczków i umieszczamy na godzinę do lodówki, żeby się dobrze schłodziło.
  • 5. W tym czasie smarujemy dużą blachę tłuszczem i przygotowujemy jabłka
  • 6. Po godzinie wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i wyklejamy nim blachę (bierzemy niewielką część do ręki, robimy z niej placuszek, kładziemy na blasze i rozprowadzamy tak aby miało grubość ok 0,5-1cm, tak robimy aż pokryjemy równomiernie całą blachę), jeśli zostanie to resztę ciasta chowamy do lodówki
  • 7. Na ciasto nakładamy jabłka (warstwa ok 0,5-1cm) i posypujemy cynamonem.
  • 8. Po nałożeniu jabłek wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy z cukrem pudrem na bitą pianę. Gotową pianę wykładamy na ciasto z jabłkami.
  • 9. Następnie wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach nad ciastem, w ten sposób powstaje kruszonka na wierzchu.
  • image-23f95bs 10. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st C i pieczemy przez 45min
    Po wyjęciu z piekarnika i pokrojeniu na kawałki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można wyrobić albo w misce mikserem, abo ręcznie na stolnicy. Jeśli za bardzo klei się do rąk to trzeba dodać odrobinę mąki, lub na dłużej umieścić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować