Baba ziemniaczana po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowałem farsze :
1. boczek pokroiłem w drobną kostkę i lekko przesmażyłem na suchej patelni. Oddzielnie podsmażyłem na oleju czerwoną cebulę pokrojona w piórka i posoloną. Wymieszałem ją z boczkiem.
2. kapustę pokroiłem w paski , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , krótko podsmażyłem na odrobinie oleju.
Ziemniaki starłem na drobnej tarce . Przełożyłem na sitko wyścielone gazą i dobrze odcisnąłem sok. Do ziemniaków dodałem 5 żółtek , przeciśnięty czosnek , sól i pieprz.
Ubiłem białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałem z masą ziemniaczaną .
W wysmarowanej formie o średnicy 25 cm , ułożyłem na zmianę warstwy ziemniaków oraz farszu z boczku i kapusty . Piekłem 1 ½ godziny w temperaturze 180 stopni C.
Upieczoną babę podałem od razu po wyjęciu z piekarnika , gorącą z dodatkiem bardzo gęstej wiejskiej kwaśnej śmietany wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Komentarze