Baba ziemniaczana po litewsku

4.5 (167 ocen)

  • 3 godz.

Kuchnia litewska

  • 3 godz.

Składniki:


  • 2 kg ziemniaków
    5 jajek
    1/2 kg wędzonego boczku
    1/2 główki młodej kapusty
    2 czerwone cebule
    2 pęczki szczypiorku
    ząbek czosnku
    3 łyżki gęstej śmietany
    pęczek koperku
    olej z pestek winogron
    tłuszcz do smarowania formy
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Baba ziemniaczana po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baba ziemniaczana po litewsku 1. Przygotowałem farsze :
    1. boczek pokroiłem w drobną kostkę i lekko przesmażyłem na suchej patelni. Oddzielnie podsmażyłem na oleju czerwoną cebulę pokrojona w piórka i posoloną. Wymieszałem ją z boczkiem.
    2. kapustę pokroiłem w paski , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , krótko podsmażyłem na odrobinie oleju.

    Ziemniaki starłem na drobnej tarce . Przełożyłem na sitko wyścielone gazą i dobrze odcisnąłem sok. Do ziemniaków dodałem 5 żółtek , przeciśnięty czosnek , sól i pieprz.
    Ubiłem białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałem z masą ziemniaczaną .
    W wysmarowanej formie o średnicy 25 cm , ułożyłem na zmianę warstwy ziemniaków oraz farszu z boczku i kapusty . Piekłem 1 ½ godziny w temperaturze 180 stopni C.

    Upieczoną babę podałem od razu po wyjęciu z piekarnika , gorącą z dodatkiem bardzo gęstej wiejskiej kwaśnej śmietany wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować