Rogaliki z dżemem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne, domowe rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym. Rogaliki świetnie smakują z kubkiem kawy.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zaczyn :
    25 g drożdży
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 szkl ciepłego kefiru
    3 łyżki cukru trzcinowego
    duża szczypta soli
    Na ciasto :
    2,5 szkl mąki pszennej ( samorosnąca )
    4 łyżki rozpuszczonego masła
    2 jajka
    Pozostałe składniki :
    słoik dżemu truskawkowego
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn : do miski wkładamy składniki i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do podrośniętego zaczynu dodajemy jajka, rozpuszczone letnie masło i mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Wyrośniete ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i tniemy nożem na 4 części. Każdą cześć formujemy w kulę i wałkujemy na kształt koła, kroimy nożem na małe trójkąty.
    Na każdy trójkąt nakładamy trochę dżemu i zwijamy rogaliki. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około 30 minut. Rogaliki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut.
    Rogaliki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować