Aromatyczne Kofty na grilla

4.5 (144 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mix aromatycznych przypraw sprawia że danie jest niebanalne i niezwykle aromatyczne

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego ( orginalnie jagnięcina ,ale wieprzowe też może być lub pomieszane wołowe z wieprzowym.)
    1 średnia cebula
    sól
    pół łyżeczki pieprz cayenne
    1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
    1/4 łyżeczki kolendry suszonej liście
    1/4 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej 1 łyżeczka
    pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
    płaska łyżeczka kurkumy
    płaska łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
    1 pęczek zielonej pietruszki ok.5 łyżek
    1 duży ząbek czosnku
    pół szklanki wody lub bulionu
    5 patyczków do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Przekąski

Aromatyczne kofty na grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, wodę lub bulion oraz startą na tarce cebulę i czosnek oraz posiekaną zieloną pietruszkę .
    Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
  • 2. Po tym czasie formujemy podłóżne klopsy i spłaszczamy tak na grubość 1 cm.
    Nabijamy po środku na patyczki i pieczemy na średnio rozgrzanym grillu.

Porady

Aby mięso po upieczeniu ładnie dochodziło od patyczków warto namoczyć je w zimnej wodzie . Można również podawać z Tzatzikami lub sosem Ajvar

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować