Arbuzowe kwiatki galaretkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny deser lub dekoracja. Idealne w sezonie letnim

  • 2 godz.

Składniki:

  • • Połówka średniej wielkości arbuza
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 1/3 szklanki wrzącej wody

Arbuzowe kwiatki galaretkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z arbuza odkrawamy skórkę i usuwamy pestki, następnie rozdrabniamy w blenderze na jednolitą masę (w tym przypadku sok).
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzamy i mieszamy z sokiem z arbuza.
  • 3. do lodówki do stężenia.
    Płytkie naczynie np. żaroodporne wykładamy folią aluminiową (jeśli opłuczemy je zimną wodą folia się przyklei i nie będzie ślizgać po naczyniu), którą delikatnie wygładzamy uważając żeby jej nie uszkodzić, gdyż wypłynie nam galaretka.
    Następnie wylewamy przygotowaną galaretkę i odstawiamy
  • 4. do ciasta.
    Gdy galaretka stężeje wyjmujemy z naczynia folię z galaretką i kładziemy na gładkiej powierzchni np. blacie. Foremką do ciastek wycinamy z galaretki kwiatki. Foremkę należy dokładnie docisnąć do foli, żeby przeciąć galaretkę. Kwiatek najlepiej przełożyć za pomocą łyżki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy