anyżowe ciasto

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz. 50 min

uwielbiam anyżkowe landryny, dziś postanowiłam przypomnieć sobie smak z dzieciństwa i zrobiłam ciasto na kruchym spodzie z mielonym anyżem ,środek to masa białkowa z dodatkiem śmietany 18 %

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • ciasto kruche :
    mąka krupczatka 2 szklanki
    masło 1 kostka
    cukier puder 1/2 szklanki
    anyż mielony 1 łyżeczka
    żółtka 4 sztuki
    masa śmietanowa:
    śmietana 18 % 2 kubeczki po 400 gr
    białka 4 sztuki
    budyń śmietankowy 2 sztuki
    cukier puder 3/4 szklanki
    do posypania cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Herbaty

Anyżowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części,w proporcji mniej więcej 1/3 i 2/3.odstawić na 1 godz. do lodówki.Większym ciastem wylepiam okrągłą formę ,wyłożoną papierem do pieczenia podpiekam 15 minut w 180 stopniach ,schładzam
    masa śmietanowa:
    białka ubijam z cukrem na pianę ,następnie dodaję budynie , na koniec delikatnie dodaję śmietanę mieszając łyżką,masę przekładam na podpieczony spód ,ścieram resztę ciasta na tace ,piekę 50 minut w 180 stopniach ,po upieczeniu, nie wyjmuję z piekarnika czekam około 2 godz. i wtedy przekładam na kratkę ,posypuję cukrem pudrem. przechowuję w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anyż Herbata Herbata Mąka krupczatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować