Aniołek z owocami

4.51 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nadaje się na każdą okazję: i od święta, dla gości, i na co dzień. Jest lekki i pyszny. Gorącopolecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2 jajka
    ● 1 szklanka kwaśnej śmietany
    ● 1 szklanka cukru
    ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 kg mąki
    ● 1 kostka margaryny
    ● 1 łyżeczka amoniaku
    Na krem:
    ● 3 jajka
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 torebki cukru waniliowego
    ● 1 szklanka kwaśnej śmietany
    ● 2,5 szklanki mleka
    ● 1 szklanka cukru
    ● 1 kostka margaryny
    oraz
    ● 2 czerwone galaretki
    ● owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Aniołek z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka, cukier, śmietanę
    i mąkę ziemniaczaną ubijamy
    mikserem. Margarynę
    siekamy z mąką wymieszaną
    z amoniakiem i łączymy ze
    zmiksowaną masą. Z przygotowanego
    ciasta pieczemy
    trzy jednakowe placki.
  • 2. Krem: jajka miksujemy ze
    śmietaną, mąką ziemniaczaną
    i cukrem waniliowym. W rondelku
    na małym ogniu gotujemy
    mleko z cukrem i margaryną.
    Mieszając, stopniowo
    dodajemy zmiksowane jajka,
    chwilę gotujemy. Placki przekładamy
    gorącą masą.
  • 3. Rozpuszczamy galaretki
    w trochę mniejszej ilości wody
    niż w przepisie. Na cieście
    układamy umyte i osuszone
    owoce. Zalewamy tężejącymi
    galaretkami. Ciasto wstawiamy
    do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (227 ocen)

aniołek

4.98 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Aniołek

To może cię zainteresować