1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy cukier. Cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
2.Masa: Galaretki, każdą oddzielnie rozpuszczamy w 1,5 szklance wody z dodatkiem 0,5 łyżeczki żelatyny. Przelewamy do oddzielnych naczyń i odstawiamy do stężenia. Gdy jest już twarda kroimy każdy kolor w kwadraty. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Ucieramy masło z cukrem dokładając po jednym żółtku. Do utartej masy dokładamy ubite białka. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i wsypujemy pokrojona galaretkę. Całość wylewamy ma biszkopt. Wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje zalewamy placek zieloną galaretką.
Porady
W zależności od sezonu zamiast galaretki do środka można dać np. truskawki, borówki.
Komentarze