Angielskie scones z bitą śmietaną

3 (1 ocen)

Maślane scones z bitą śmietaną i dżemem malinowym.

Składniki:

  • Scones:
    230g mąki tortowej
    60g masła
    20g cukru
    150ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko
    Dodatkowo:
    250 ml śmietany 30%
    dżem malinowy bez pestek

Angielskie scones z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Angielskie scones z bitą śmietaną 1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy masło, tworząc konsystencje piasku. Następnie dodajemy mleko i cukier. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość 2cm. Wykrawamy kółka. Kładziemy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu studzimy, przekrajamy na pół. Śmietanę ubijamy „na sztywno” , smarujemy na połówkach scones a na wierzch kładziemy łyżeczkę dżemu malinowego. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy