Andrzejkowe paluchy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, chrupiące, długo zachowują świeżość... Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej

    - saszetka suszonych drożdży

    - 1 łyżeczka cukru

    - 2 łyżeczki soli

    - 1/2 szklanki oliwy

    - 1 szklanka ciepłej wody

    Dodatkowo:

    - 1 białko

    - trochę maku i sezamu do posypania

Andrzejkowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Andrzejkowe paluchy 1. Drożdże wymieszać z mąką, solą i cukrem, następnie dodać wymieszaną z ciepłą wodą oliwę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.Wyrośnięte ciasto podzielić na części, każdą część dość cienko rozwałkować i wykrawać z ciasta równe paseczki o szerokości 2 cm. Paseczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ponacinać nożem w poprzek, smarować białkiem i posypać makiem i sezamem.
  • Andrzejkowe paluchy 2. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut, aż paluchy się ładnie zrumienią.

Porady

Paluchy można także posypać solą morską lub kminkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy