Amoniaczkowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić margarynę, poczekać aż trochę ostygnie i wlać do dużej miski, dodać cukier, 4 jaja, mleko - wymieszać razem mikserem. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem. Miksować mikserem lub ucierać rękami jak ciasto na pierogi, aż będzie gładkie.
Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na ok. 3-4 mm. Resztę zawinąć w ściereczkę lub folię żeby nie wysychało. Foremkami lub szklanką wycinać kształty ciasteczek.
Gotowe ciasteczka smarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem, najlepiej grubym. Ciastka wkładać do mocno rozgrzanego piekarnika i piec ok.15-20 min w temperaturze 180*C.
Amoniaczki można przechowywać nawet do 10 dni w metalowym lub szklanym pojemniczku. Należy pamiętać, żeby przed zamknięciem dobrze wystygły!
Porady
z podanej porcji wychodzi ok. 5-6 blaszek ciastek.
Komentarze