Amoniaczkowe gwiazdki

0 (0 ocen)

bardzo kruche i tanie w przygotowaniu ciastka

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 szkl cukieru
    1 kostka margaryny
    1 szkl mleka
    4 jajka
    4 płaskie łyżeczki amoniaku

    Dodatkowo:
    1 jajko
    cukier

Amoniaczkowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • amoniaczki 1. Roztopić margarynę, poczekać aż trochę ostygnie i wlać do dużej miski, dodać cukier, 4 jaja, mleko - wymieszać razem mikserem. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem. Miksować mikserem lub ucierać rękami jak ciasto na pierogi, aż będzie gładkie.
    Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na ok. 3-4 mm. Resztę zawinąć w ściereczkę lub folię żeby nie wysychało. Foremkami lub szklanką wycinać kształty ciasteczek.
    Gotowe ciasteczka smarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem, najlepiej grubym. Ciastka wkładać do mocno rozgrzanego piekarnika i piec ok.15-20 min w temperaturze 180*C.
    Amoniaczki można przechowywać nawet do 10 dni w metalowym lub szklanym pojemniczku. Należy pamiętać, żeby przed zamknięciem dobrze wystygły!

Porady

z podanej porcji wychodzi ok. 5-6 blaszek ciastek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy