Amoniaczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne. Polecam.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg mąki
    30 dag margaryny
    5 żółtek
    5 dag amoniaku
    2 szklanki mleka
    1 opakowaniu cukru waniliowego
    1 szczypta soli

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Amoniaczki 1. Margarynę z mąką, amoniakiem i cukrem waniliowym posiekać na stolicy, dodać roztrzepane żółtka i sól do smaku.
    Wszystko wyrobić z mlekiem ( ciasto ma być dość miękkie).
    Rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
    Wykrawać foremkami ciastka, smarować białkiem i smarować w cukrze.
    Upiec na złoty kolor w temperaturze około 160*C, najlepiej z termoobiegiem.

Komentarze

Podobne przepisy