Amerykaniec z galaretką i masą serowo-budyniową

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto powstało ze skrzyżowania przepisów na placek amerykański i sernik gotowany.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Placek amerykański:
    4 jajka
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki kakao
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    4 duże jabłka

    Galaretka:
    1/2 litra owoców jagodowych (truskawki, maliny, morwy)
    1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

    Masa serowo-budyniowa:
    200 g masła
    600 g twarogu półtłustego
    200 g cukru
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, na 1/2 litra mleka)

    Polewa toffi:
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mleka
    3 łyżki margaryny

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Toffi

Amerykaniec z galaretką i masą serowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • amer 1. Jajka utrzeć z cukrem. Dolać olej i nadal ucierać. Wsypać przyprawę do piernika, kakao, sodę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i ucierać do otrzymania jednolitej masy (ciasto jest gęste). Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Wymieszać z ciastem. Blaszkę (42 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy i równomiernie rozsmarować. Piec około 50 min (200 st. C). Ostudzić.
  • amer 2. Owoce delikatnie opłukać, przesypać do garka i zagotować. Gdy puszczą sok, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia proszku. Całość wylać do płytkiego naczynia, aby utworzyć cienką warstwę. Odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
  • 3. Twaróg rozetrzeć na gładką masę, razem z masłem, cukrem i kwaskiem zagotować. Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać oba opakowania budyniu. Dokładnie wymieszać. Wlać do gotującej się masy. Podgrzewać często mieszając, chwilę gotować (masa może się przypalić). Ostudzić.
  • 4. Wszystkie składniki polewy gotować 10 min, od czasu do czasu zamieszać. Lekko przestudzić.
  • amer 5. Wierzch upieczonego placka obłożyć galaretką, Następnie rozsmarować masę serowo-budyniową. Wierzch obsypać wiórkami kokosowymi i pokryć polewą toffi. Ciasto przechowywać w chlodnym miejscu.

Porady

Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. To samo można zrobić z plackiem amerykańskim. Masę serowo-budyniową należy na tyle wystudzić, by nie dopuścić do rozpuszczania się galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować