Amaretti

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Na jeden kęs :)

Składniki:

  • - 170 g zmielonych migdałów;
    - 150 g cukru pudru;
    - 2 białka;
    - szczypta soli;
    - 15 ml likieru amaretto.





Amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej cukier puder i wymieszaj go z migdałami.
    Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
    Kolejno do piany delikatnie wmieszaj migdały z cukrem. Dodaj likier i wymieszaj. Powinna powstać gęsta i klejąca masa.
    Blaszkę wyłóż papier do pieczenia i za pomocą zwilżonej w zimnej wodzie łyżeczki, wykładaj masę, tworząc malutkie ciasteczka
    Piecz około 15 minut w temperaturze 170ºC, do lekkiego zezłocenia. Ciasteczka pieczone krótko będą miękkie w środku i ciągnące. Pieczone dłużej będą chrupiące i bardziej suche.

Komentarze

Podobne przepisy