Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez tego specjału.
Składniki:
1 litr śmietany kremówki 30%
1 litr mleka
6 jajek
pół laski wanilii
25 dag masła
15 dag cukru pudru
10 dag rodzynek
10 dag suszonych moreli
10 dag migdałów
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Aksamitna pascha z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować mleko z wanilią. Do garnka wbić jajka, zalać je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszać i dodać śmietanę kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się zważy. Powstały twaróg przełożyć na gazę, przecedzić, dobrze osączyć i wystudzić.
2.Masło i cukier puder utrzeć mikserem na gładko. Gdy masa będzie puszysta małymi porcjami dodawać do niej twarożek, dokładnie wymieszać.
3.Migdały sparzyć wrzątkiem, odstawić na kilka minut, następnie osączyć i obrać. Migdały, morele i rodzynki posiekać, wrzucić do masy twarogowej. Dodać skórkę pomarańczową.
4.Gazę zmoczyć zimną wodą, wycisnąć i wyłożyć nią formę na babkę. Wypełnić masą twarogową, mocno docisnąć i obciążyć. Wstawić do lodówki.
Porady
Twarożek lepiej gotować w garnku z grubym, podwójnym dnem, wtedy nie przypali się.
Komentarze