Aksamitna pascha z bakaliami

4.5 (193 ocen)

Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez tego specjału.

Składniki:

  • 1 litr śmietany kremówki 30%
    1 litr mleka
    6 jajek
    pół laski wanilii
    25 dag masła
    15 dag cukru pudru
    10 dag rodzynek
    10 dag suszonych moreli
    10 dag migdałów
    5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Twarożek

Aksamitna pascha z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko z wanilią. Do garnka wbić jajka, zalać je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszać i dodać śmietanę kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się zważy. Powstały twaróg przełożyć na gazę, przecedzić, dobrze osączyć i wystudzić.
  • 2. Masło i cukier puder utrzeć mikserem na gładko. Gdy masa będzie puszysta małymi porcjami dodawać do niej twarożek, dokładnie wymieszać.
  • 3. Migdały sparzyć wrzątkiem, odstawić na kilka minut, następnie osączyć i obrać. Migdały, morele i rodzynki posiekać, wrzucić do masy twarogowej. Dodać skórkę pomarańczową.
  • 4. Gazę zmoczyć zimną wodą, wycisnąć i wyłożyć nią formę na babkę. Wypełnić masą twarogową, mocno docisnąć i obciążyć. Wstawić do lodówki.

Porady

Twarożek lepiej gotować w garnku z grubym, podwójnym dnem, wtedy nie przypali się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować