Akademickie szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na szaszłyki stworzyłam razem z siostrą przygotowując jedzenie na wieczornego grilla.

  • 20 min

Składniki:

  • cienka kiełbasa
    pierś z kurczaka
    papryka
    ogórek
    cebula
    pomidor
    Do przyprawienia: sól, pieprz, przyprawa do grilla, przyprawa do kurczaka;

Akademickie szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, podsmażyć na patelni, przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
    Usmażone kostki odsączyć z tłuszczu. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Warzywa tj. papryka, ogórek, cebula i pomidor także pokroić w kostkę.
    Przygotować patyczki do szaszłyków.
    Nabijać na patyk każdy składnik po kolei. Na koniec posypać przyprawą do grilla, lekko posolić i popieprzyć. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na grillu.

Porady

Zgrillowane szaszłyki można podać z ostrym sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy