Szukając przepisu na smaczne niedzielne ciasto znazłam pleśniak, nieco zmodyfikowałam. I oto jest, Smakuje pysznie...ubogaci każde niedzielne popołudnie...czyniąc je wyjątkowym. i znika w mgnieniu oka.
1 min
Składniki:
5 jaj
3 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1,5 szkl pudru
2 łyżki kakao
kostka masła
galaretka pomarańczowa (lub jakakolwiek inna)
cukier kryształ ( w zależności od kwasowości owoców)
Agrestowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, żółtek, cukru waniliowego, 0,5szkl cukru pudru, proszku do pieczenia, masła, wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 1/3 do 3/4 i do 1/3 dodajemy kakao. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Owoce zasypujemy cukrem i galaretką obsmażamy. Ciasto rozwałkujemy dodajemy owoce, białka ubijamy ze szklanką pudru wykładamy na owoce, wierzch posypujemy ciastem kakaowym. pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. na blasze ok 22/33 cm.
Komentarze