Agrestowy pleśniak

0 (0 ocen)

  • 1 min

Szukając przepisu na smaczne niedzielne ciasto znazłam pleśniak, nieco zmodyfikowałam. I oto jest, Smakuje pysznie...ubogaci każde niedzielne popołudnie...czyniąc je wyjątkowym. i znika w mgnieniu oka.

  • 1 min

Składniki:

  • 5 jaj
    3 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1,5 szkl pudru
    2 łyżki kakao
    kostka masła
    galaretka pomarańczowa (lub jakakolwiek inna)
    cukier kryształ ( w zależności od kwasowości owoców)

Agrestowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, cukru waniliowego, 0,5szkl cukru pudru, proszku do pieczenia, masła, wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 1/3 do 3/4 i do 1/3 dodajemy kakao. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Owoce zasypujemy cukrem i galaretką obsmażamy. Ciasto rozwałkujemy dodajemy owoce, białka ubijamy ze szklanką pudru wykładamy na owoce, wierzch posypujemy ciastem kakaowym. pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. na blasze ok 22/33 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy