Afrykańczyk, czyli ciasto makowe przekładane kremem i masą jabłkową

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz.

Przepis ten mam z książki "100 Nowych Ciast Siostry Anastazji"Jest bardzo smaczny, gorąco polecam :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1. CIASTO MAKOWE:
    - 30 dag maku
    - 15 dag margaryny
    - 8 jajek
    - 20 dag cukru pudru
    - 10 dag miodu płynnego
    - 1 łyżeczka kakao
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka sody

    2. PLACEK BIAŁY:
    - 6 białek
    - 1 szklanka cukru kryształu
    - 1/2 szkl. maki pszennej
    - 4 łyżeczki maki ziemniaczanej
    - 1 łyżka octu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3. MASA JABŁKOWA:
    - 1 kg jabłek
    - 2 galaretki czerwone
    - 1 łyżka masła

    4. KREM BUDYNIOWY:
    - 6 żółtek
    - 1/2 litra mleka
    - 5 łyżek cukru kryształu
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki ziemniaczanej
    1 i 1/2 kostki masła
    - 1 c. waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Afrykańczyk, czyli ciasto makowe przekładane kremem i masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Upiec placek i po całkowitym wystygnięciu przekroić na pół.
  • 2. Białka ubić z cukrem, dodać mąki, proszek i ocet. Upiec placek.
  • 3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, dusić pod przykryciem, na końcu dodać suche galaretki.Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić.
  • 4. Utrzeć masło. Z pozostałych składników zrobić budyń i po całkowitym wystygnięciu połączyć z masłem.
  • 5. SKŁADANIE:
    - placek makowy
    - krem budyniowy
    - placek biały
    - masa jabłkowa
    - krem budyniowy
    - placek makowy
    - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować