Możemy je podać jako samodzielne danie. Polecam na bezmięsny obiad.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 szkl mąki
duża szczypta soli
około 6 - 8 łyżek mąki do posypania
4 łyżki oleju
2 średnie cebule
woda do gotowania
sól do wody
olej do wody
Kopytka z smażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy. Robimy wałeczki i tniemy nożem na romby. Gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 4- 5 minut od wypłynięcia. Przekładamy do zimnej wody, a później na cedzak.
Obraną cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kopytka podajemy z przesmażoną cebulką.
Komentarze