A’ la torcik z chałwą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne ciacho dla mojego wnusia Kamilka

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    1 szklanka cukru w tym 1 łyżka cukru waniliowego
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 większa łyżeczka octu
    Szczypta soli
    PONCZ:
    1 szklanka wody z sokiem cytryny i cukrem
    KREM Z CHAŁWĄ
    1 budyń waniliowy 40 gram bez cukru
    1,5 łyżki cukru
    200 gram masła
    400 gram chałwy waniliowej
    1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

A’ la torcik z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • A'la torcik z chałwą 1. Na mleku ugotować budyń, wystudzić.
    Dodać rozdrobnioną chałwę, zmiksować podręcznym blenderem.
    Miękkie masło pokroić i zmiksować, Dodając stopniowo budyń z chałwą.
    Tortownica 24 cm, natłuszczamy tylko dno i oprószamy bułką tartą.
    Włączyć piekarnik na 180 st.
    Białka ubić z solą, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier z wanilią cały czas miksując minut, potem dodawać po 1 żółtku(6szt), łącznie miksujemy ok. 5 minut. Dodajemy ocet.
    Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo dodajemy obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.
    Po wystudzeniu przekroić i nasączyć.
    Na jednym blacie ciasta rozsmarować krem, przykryć drugim blatem i na wierzch rozsmarować pozostały krem. Udekorować dowolnie.
    Torcik był robiony w pośpiechu, więc dekoracja bardzo skromna ale smak wyrówna wszystko
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować