Redakcja
Rogale z makiem
Składniki na 15 sztuk
600 g mąki pszennej
250 g mleka
7 g soli
20 g drożdży
20 g oleju roślinnego
20 g cukru
70 g roztopionego masła
Razem 987 g
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z łyżką wody, do smarowania rogali
50 g ziaren maku niebieskiego
1. wyrabianie ciasta
Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w mleku, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno być elastyczne. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
2. fermentacja wstępna
40 minut, po zwiększeniu objętości ciasto przebijamy, pozwalamy mu odpocząć.
3. dzielenie i formowanie
Ciasto dzielimy na kęsy o wadze około 80 g. Formujemy w klasyczne rogale lub podłużne bułki. Odkładamy na blachę, smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy makiem. Układamy na blaszce, pamiętając by zachować odstępy między rogalami.
4. fermentacja końcowa
Około 30 minut na blaszce.
5. pieczenie
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20–25 minut z zaparowywaniem.